- De partijencoalitie waar de Franse president Emmanuel Macron op steunt, haalt geen meerderheid bij de Franse parlementsverkiezingen.
- Het wordt hierdoor lastiger voor Macron om plannen uit zijn verkiezingsprogramma uit te voeren.
- Macron heeft bij zijn herverkiezing als president belastingverlagingen, hervorming van het sociale stelsel en verhoging van de pensioenleeftijd beloofd.
- Lees ook: Frankrijk, Italië, Duitsland en Roemenië steunen ‘onmiddellijke’ kandidaatstelling Oekraïne als toekomstig EU-lid
De partijencoalitie van president Emmanuel Macron, Ensemble, verliest volgens de exitpolls haar huidige meerderheid in het parlement.
Ensemble komt op slechts 200 tot 260 zetels uit na de tweede en laatste stemmingsronde, terwijl 289 zetels nodig zijn om een meerderheid in de Nationale Vergadering te behouden.
De partijencoalitie Nupes (Nieuwe Ecologische en Sociale Volksunie) van de links-radicale Jean-Luc Mélenchon kan volgens de peilingen op 149 tot 200 zetels rekenen, de uiterst rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen op 60 tot 102 zetels, de conservatieve Republikeinen (LR) op 40 tot 80.
De opkomst in de tweede ronde wordt geschat op 46 en 46,5 procent, een fractie lager dan in de eerste ronde.
Mocht Macron na telling van alle stemmen inderdaad zijn meerderheid verliezen, dan betekent dit dat hij grote moeite zal hebben het beleid door te voeren op basis waarvan hij in april als president werd herkozen.
Zo beloofde Macron belastingverlagingen, hervorming van het sociale stelsel en verhoging van de pensioenleeftijd. Vermoedelijk zal Macron daartoe een alliantie proberen aan te gaan met de conservatieve Republikeinen (LR), de traditionele partij van Frans rechts.
De voorspelde uitslag betekent vermoedelijk ook dat Macron zijn pas benoemde kabinet hier en daar zal moeten wijzigen. Het is traditie in Frankrijk dat ministers uit districten die niet door hun partij zijn gewonnen, dienen af te treden. De posities van de minister van Europa, Clement Beaune, en de minister van Milieu, Amelie de Montchalin, staan derhalve op de tocht.